Selasa, 1 Jun 2010

Bingkisan Buat Pemuda

Dari buku Risalati ilas Syabab oleh Dr. Ahmad Al-Malth.

Wahai pemuda! Jangan menoleh ke belakang!

Pemuda sentiasa menjadi tonggak setiap kemajuan dan tiang seri kepada setiap bangsa yang cuba menuju ke arah hidup yang lebih baik. Kata-kata ini selalu diulang sehingga ibarat sudah basi. Oleh itu, pemuda sudah memahami kewajipannya dan merasai tanggungjawabnya terhadap masa depan tanahairnya dan survival ummah. Yang perlu sekarang ialah dia bertindak dan memilih pendapat terbaik. Hasilnya pemuda mula menyapu longgokan sampah kejahilan yang berkarat di muka Umat Islam berdekad2 lamanya. Munculnya ufuk masa depan yang tersenyum dengan jelas. Sedangkan bangsa lain sudah jauh maju ke depan. Dulu dia khayal dengan mimpi di siang hari. Bersukaria kerana menyangka sudah menamatkan perjalanan dan tiada apa yang tertinggal selepas berpenat lelah!!

Pemuda adalah alat penyelam yang kita sediakan untuk menyelami dasar lautan zaman moden dan masa depan. Kita sediakan mereka untuk membina generasi baru yang mempunyai cita-cita yang amat tinggi dan tahan lasak menghadapi cabaran Hadhari (Kemajuan) yang sudah dapat dijangkakan. Seperti kemuncak gunung. Hanya puncaknya yang tidak ditutupi salji. Adapun cabaran yang tersembunyi di dasar laut, maka ia lebih banyak. Sekiranya tidak diterokai, maka ia amat berbahaya. Kita perlu bersedia untuk menghadapinya.

CABARAN PERTAMA ialah Kejahilan Berlapis-lapis terhadap segala yang berlaku di sekeliling kita. Dan butahuruf sepenuhnya terhadap dunia dan akhirat semuanya. Seluruh dunia sudah terjaga dari tidur dan tahu apa yang perlu dilakukan semasa permulaan abad ke 20 dulu.

1-Eropah sudah sedar keperluan melakukan Pakatan Ekonomi Gergasi dan tiada tempat untuk pakatan kecil pada masa depan. Lalu mereka menubuhkan Pasaran Eropah Bersekutu yang akan mula beroperasi pada awal dekad ini. Dekad 90-an. Disertai oleh lebih 20 negara Eropah. Semuanya mengutamakan Penyertaan dan Sepakat pada proses Pengeluaran, Pemasaran dan Penggunaan.

2-Eropah Timur juga sedar yang selama ini dicengkam oleh pemerintahan diktator yang dikuasai blok Rusia dan meletakkan pagar besi untuk menghalang keluar masuk mana-mana Ideologi. Negara-negara Eropah Timur pun keluar dari pengasingannya seumpama raksasa yang keluar dari kepompong lalu mencantas pemimpin mereka yang dulunya melakukan sesuka hati tanpa dibicarakan. Rakyat mereka kini melaungkan kebebasan yang sudah lebih 70 tahun mereka mencarinya. Lalu Eropah Timur dimasuki ideologi Demokrasi dengan sambutan hangat. Bermulalah pilihanraya buat kali pertama pada abad ini. Ditubuhkan berbagai parti dan pertubuhan politik yang menyeru kepada sistem berbilang parti dan dialog. Mereka mencampakkan Pendapat Presiden dan Satu Parti Pemerintah. Sebaliknya berpegang kepada Demokrasi.

3-Eropah Barat dan Amerika menghulurkan bantuan kepada negara-negara Eropah Timur untuk membantu mereka mengatasi masalah ekonomi yang dipusakai dari sistem diktator dulu. Berbilion-bilion dolar diberikan dengan sukarela kepada Eropah Barat yang miskin hingga mereka dapat melompat dengan ekonominya ke arah ekonomi Barat dan menjadi sebahagian darinya.

4-Akibatnya bantuan Eropah Barat kepada negara-negara miskin atau negara-negara ketiga yang dinamakan secara sopan sebagai negara-negara membangun menjadi semakin kurang, iaitu bantuan kewangan, ilmu dan teknologi. Amat malang sekali, kita di Mesir ini adalah satu sebuah negara itu. Sama saja faktornya. Sama ada kerana Barat membezakan kita dengan Eropah Timur kerana ia lebih berdekatan dengannya menyebabkan ia lebih berhak untuk diberi ihsan dan bantuan. Atau kerana faktor sifat dengki yang terpendam terhadap semua yang bergelar Islam. Kerana Perang Salib Moden ini menghimpunkan Eropah Barat dan Timur untuk menyerang umat Islam hingga ke lubang kematian selepas kelihatan tanda-tanda kebangkitan Islam dengan jelas menyebabkan ketakutan meresap ke dalam hati tentera Salib itu terhadap Gergasi Islam yang mula bangkit dari tidur dan ditakuti ia akan keluar dari kepompongnya. Seterusnya tamadun Barat akan ditelan oleh tamadun Islam seperti yang berlaku dalam sejarah silam. Sama ada faktor kedua, atau faktor pertama tadi, natijahnya tetap satu. Iaitu bahagian kita negara-negara ketiga ini dari bantuan, saguhati dan derma mereka telah semakin sedikit dan akan terus sedikit sepanjang beberapa tahun terdekat ini.

Tiada alternatif lain bagi kita melainkan kita berharap kepada diri sendiri, selepas berharap kepada Allah. Dan kita perlu mengikat perut dan merasa cukup dengan ekonomi sendiri yang kita miliki. Kita tidak perlu meminta bantuan dari tamadun Barat dan kemewahannya. Usaha membina ekonomi yang bebas ini tidak akan berhasil melainkan dengan kerja keras. Hanya dengan kerja keras. Kerja ini tidak dapat dijayakan melainkan oleh orang yang ada tenaga dan bersedia untuk melakukannya. Di sinilah peranan para pemuda untuk mengharungi medan ini. Adapun orang tua, mereka tidak memiliki melainkan dialog dan perbincangan. Mereka cuma dapat bercakap tentang perkara yang telah dan sedang berlaku di sekeliling mereka. Lalu mereka dapat merumuskan natijah untuk dijadikan iktibar sebagai sejenis perancangan dan taktik yang perlu dilakukan di medan sini atau sana. Sikap ini bukan satu yang ganjil dari mereka. Kerana manusia cuma dapat memberi sekadar kemampuan mereka dengan sepenuhnya..

5-Di saat bahaya ini, saya ingin beri amaran kepada para pemuda, persoalan ini adalah amat serius. Bukan main-main. Ini adalah persoalan sama ada kamu dapat meneruskan hidup kamu atau tidak. Tiada alternatif ketiga lagi. Hanya para pemuda yang sanggup memikul tanggungjawab untuk menterjemahkan setiap perancangan yang digariskan oleh para ulamak, para fuqahak dan para profesional tadi ke dalam bentuk gerak kerja yang dipikul kepada golongan yang bertungkus lumus dari para pemuda generasi ini. Hinggalah kita dapat berkata bahawa di sana ada harapan agar generasi kita atau generasi selepasnya akan dapat menyertai arus Hadhari (kemajuan)secara bebas, memandangkan sekarang kita masih menggunakan cara kuno dalam pertanian.

CABARAN KEDUA ialah serangan Zionis yang keji yang mencabar seluruh negara-negara Arab dan Islam. Mereka menunjukkan kekuatan mereka sambil mempermain-mainkan seluruh Arab dan umat Islam dari Sungai Nil hingga Sungai Euphrates. Mereka berdegil untuk memiliki nuklear dan diberi peluang seluas-luasnya untuk itu. Mereka memiliki peralatan senjata yang paling canggih yang menyamai seluruh senjata yang dimiliki oleh semua negara Arab, bahkan melebihinya. Kemudian mereka mengisytiharkan melalui mulut pemimpin mereka dengan sekata, sama ada dari aliran Merpati dan Helang, tanpa ada perbezaaan antara mereka, mereka mengumumkan dengan keras kepala dan sombong, bahawa mereka sudah hampir untuk mengisytiharkan peta negara Empayar Israel dari sungai Nil hingga sungai Euphrates. Sebelum ini, mereka sekadar menggantungkan peta itu di pintu Dewan Knesset. Sedangkan pada hari ini, mereka berkata kepada seluruh Arab dan seluruh umat Islam di belah Timur dan Barat: Lihatlah! Inilah Empayar Israel!

-Lihatlah! Di sini Kuil Sulaiman. Di tempat Masjid Aqsa dan Kubah Batu. Kami akan membinanya meskipun semua orang mengutuk kami. Sama ada, pemeluk agama Islam maupun agama Kristian. Mereka boleh pergi jahannam!!

-Tangan Israel yang panjang, telah sampai ke Tunisia dan menyerang PLO di tengah-tengah negara Tunisia. Sebagaimana ia menyerang stesen tenaga Iraq di Baghdad. Ia juga mampu dengan tangannya yang panjang itu untuk sampai ke Empangan Mesir di Sadd 'Ali dengan mengumumkan dengan jelas: Ia berupaya menenggelamkan seluruh kawasan negara Mesir dari Aswan hingga Iskandariah.

-Kami menghasilkan bom nuklear. Amat banyak sekali kami memilikinya. Kami juga memiliki segala bentuk senjata yang dapat memusnah secara menyeluruh dan perang kimia. Kami tidak akan benarkan kepada kamu, wahai Arab untuk mendekati bidang ini. Amaran ini bukan saja datang dari Israel, bahkan juga dari Amerika, pelindung Israel yang membekalkan segalanya kepadanya, hinggakan membekalkan nyawanya.

Serangan Salib Moden ini dilindungi oleh tiga paksi Syaitan yang besar, iaitu:-

1-Rusia yang Atheis. Yang membuka pintu untuk penghijrahan 4 juta orang Yahudi berbangsa Rusia ke Israel pada dekad ke-90. Segala kemudahan diberikan kepada program imigrasi ini.

2-Amerika yang sekular. Yang berjalan dalam orbit Zionis Antarabangsa, yang menuruti arahannya dan melaksanakan segala arahan yang Zionis mahu. Amerika membekalkan kepada Israel segala yang menjamin Kelebihan Ketenteraan dan Teknologi ke atas seluruh negara-negara Arab untuk mengekalkan kewujudannya dan membangunkannya, meskipun mengorbankan kepentingan setiap yang berbau Arab dan Islam. Imigrasi orang Yahudi dilakukan dengan penuh tipuhelah untuk menambah penduduk rakyat Israel di bumi yang dulunya pernah dinamakan Palestin, yang dinamakan sekarang Israel dan di sekitarnya dari wilayah Yahuda dan Samira yang ditegaskan oleh Shamir bahawa kedua-dua wilayah itu adalah tanah pusaka bagi Yahudi, dari nenek moyang mereka, mengikut kata kitab Taurat mereka.

3-Israel yang sudah ada taring. Yang mengatasi semua kekuatan yang dimiliki Arab. Israel terus membina kekuatannya dan memperkemaskannya, sementara Arab pula sibuk dengan persiapan mengadakan sidang-sidang kemuncak Perdamaian. Arab menuntut Israel mematuhi resolusi sidang-sidang kemuncak itu untuk mengembalikan keamanan di rantau itu, sedangkan reaksi Israel ialah membuang semuanya dalam tong sampah tanpa membacanya walaupun sekali. Tengok pun tidak. Itulah nasib Arab. Arab dihinakan dan kata-kata mereka tiada makna. Pemimpin mereka tidak dihormati. Israel memandang rendah kepada mereka dengan jijik. Begitulah, kita pun berlari tercungap-cungap. Sekali ke Timur, sekali ke Barat, meminta dan merayu semua pihak supaya memujuk Israel menerima perjanjian Damai yang dicita-citakan. Sedangkan Israel terus membina kawasan perumahan haram dan mengindahkan landskap untuk menyambut kedatangan berjuta-juta para imigran dari Rusia dan negara lain. Selepas kawasan dalam negara Israel sudah penuh dan sesak, maka mereka mula menceroboh kawasan yang kita namakan Tebing Barat dan Segenting Gaza dengan mengusir penduduk asalnya.

Di sini bahaya yang paling besar iaitu:

CABARAN KETIGA ialah jurang Kemajuan yang memisahkan kita dari bangsa-bangsa negara yang maju dengan jarak yang amat luas dan perlukan usaha yang berlipat kali ganda. Selepas Barat melompat dengan lompatan yang hebat ketika mereka berjaya memecahkan nuklear (menghasilkan tenaga nuklear) dan muncul komputer yang membalikkan segala pertimbangan, dan membuka di depan para sarjana berbagai ufuk yang baru, yang menyambungkan mereka untuk meneroka misteri alam di sekitar kita. Lalu mereka meneroka alam angkasa. Mereka memindahkan perlumbaan antara kuasa besar ke ruang angkasa selepas dulunya cuma setakat tentera di bumi. Mereka menggunakan segala kekayaan bumi untuk tujuan itu, dengan mengorbankan pihak yang mundur seperti kita. Mereka mengambil kekayaan kita dengan ilmu mereka dan mereka menenggelamkan kita dengan hutang dan faedahnya supaya kita tidak bangun dari kemabukan hutang itu. Mereka memperdaya pemimpin kita supaya mengimport makanan dari hasil kilang Barat, menyebabkan kita tiada semangat lagi dan kita lebih suka untuk berseronok dan menjadi pengguna. Kita diserang penyakit gemuk dan kita rela menerima keadaan kita yang mundur, miskin dan sakit.

Tiada harapan dan tiada jalan menyelamatkan dari keadaan menyedihkan ini kecuali dengan ilmu, mencari formula baru, bergantung kepada keupayaan diri sendiri, menolak hidup mewah yang palsu yang diimport dari Barat, berhenti dari meniru Barat dari aspek kekejian dan kefasikan mereka.

Itulah satu-satunya jalan untuk mengakhiri jurang Hadhari (kemajuan) yang kita alami sekarang, yang meletakkan kita di tempat terakhir dalam senarai negara-negara mundur.

Peranan para pemuda pada gelanggang ini, saya ulang sekali lagi, para pemuda ialah tenaga penggerak yang semulajadi untuk segala harapan ini, yang dilihat oleh semua orang sebagai mimpi di siang hari, jika tidak diterjemahkan kepada gerak kerja, akan berakhir seolah-olah fatamorgana yang tiada realitinya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan